Zdravniki o konopljinem olju

Primarij dr. Janez Tasič, Slovenija


 
Konoplja je rastlina, ki je človeku krojila usodo kar tisočletja! Raste skoraj povsod in tako je bilo še pred 100 leti v Sloveniji veliko njiv posejanih s konopljo (1%). Hitro raste in je uporabna za predelovalno industrijo, tudi kot hrana in zdravilo. Ker nekatere vrste vsebujejo precej »halucinogenih« snovi, so jo ob razvoju farmacevtske industrije in razvoju umetnih mas ter vlaken prepovedali. Tako je prišlo do prepovedi gojenja tudi tiste konoplje, ki ne vsebuje teh nezaželenih snovi. Danes gojijo konopljo že v številnih državah po Evropi; tudi v Sloveniji je bila spremenjena zakonodaja, ki omogoča gojenje konoplje brez vsebnosti kanabinoidov.

Konoplja se uporablja kot gradbeni material, kot surovina za izdelavo papirja, oblačil, vrvi, izolacijskega materiala, iz semen pa se pripravljajo okusne pogače, ali stiska olje.

Konopljino olje: V fiziologiji prehrane se semena konoplje uvrščajo med visoko vredna oljna semena.

Konopljino seme in konopljino olje se že tisočletja uporabljata kot prehrana človeku. Še do druge svetovne vojne je bilo konopljino olje zelo poznano rastlinsko olje. Šele po vojni so konopljo prepovedali, saj se je začela prohibicija (prepoved) zaradi uporabe marihuane kot mamila.

Seme konoplje je zelo bogato, ker vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, vsebuje pa tudi veliko vitaminov B kompleksa, vitamin E in provitamin A.

Iz semen se pridobiva tudi konopljino olje, ki ga pa ne smemo zamenjati s hašiševim oljem.

Konopljino olje vsebuje veliko enkrat (mono) in večkrat (poli) nenasičenih maščobnih kislin; skoraj 90 %, kar je zelo pomembno v prehrani človeka. Pri tem je potrebno še posebej poudariti, da vsebuje 50-70% LINOLNE (omega 6) kisline in od 15 do 25% alfaLINOLENSKE, ki ji danes pravimo kar omega 3 maščobna kislina. Tako že 10 do 20 gramov konopljinega olja zadostuje za pokrivanje dnevnih potreb po teh dveh esencialnih maščobnih kislinah.

Konopljino seme in konopljino olje s temi vsebinami predstavljata visoko vredni prehrambeni sredstvi. Poleg tega se olje lahko uporablja še v različne terapevtske namene, saj vsebuje tudi GAMALINOLENSKO kislino (GLA), ki je pomembna za imunsko odpornost (2 - 4 %); povečuje tvorbo prostaglandinov in s tem pospeši zdravljenje vnetnih procesov.

GLA vsebuje tudi svetlinovo olje in olje borača, olje iz konoplje pa je edino jedilno olje, ki vsebuje to pomembno sestavino. Tako nadomešča drage kapsule GLA, ki so dostopne na našem trgu.

Gamalinolenska kislina ugodno učinkuje pri:

Neurodermitisu, ki se poslabša zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin. Bolezen se izboljša že ob uporabi 20 g konopljinega olja dnevno. Olje se pije, lahko pa se uporabi tudi kot mazilo.

Predmenstrualni sidrom je pogostejši pri ženah, ki imajo motnje v presnovi maščob. Ob redni uporabi 5 g olja iz semen konoplje so težave blažje ali izginejo.

Reumatični artritis je pogosta težava, ki je posledica vnetja sklepnih ovojnic in sklepov. Med posamezne maščobne kisline, ki zavirajo to vnetje, prištevamo tudi gamalinolensko kislino, ki se nahaja v nekaterih oljih. Po pretvorbi v prostaglandine preprečuje vnetje in napredovanje sprememb na sklepih, uravnovesi pa tudi imunsko odpornost. Dnevna doza konopljinega olja je od 30 do 40 g.

Diabetična neuropatija je pogosta komplikacija pri dolgotrajnih oblikah sladkorne bolezni. Nastane zaradi okvare drobnih žil, ki oskrbujejo živce. Tako se okvarijo tudi živci, pojavi se nepravilno delovanje živcev, motnje v zaznavanju, pekoče bolečine, preobčutljivost in slabo počutje. Posamezne študije so dokazale, da konopljino olje ublaži te težave in simptome. Dnevno se priporoča 12 g konopljinega olja.

Alfa linolenska kislina ugodno vpliva tudi pri boleznih srca in ožilja. Konopljino olje, še zlasti zaradi te relativno visoke količine omega 3 kisline, ki se vpleta v presnovo holesterola, preprečuje strjevanje krvi, saj preprečuje lepljenje trombocitov. Pri Eskimih, ki uživajo veliko maščob, so opazili le malo bolezni srca in ožilja, saj le-ti uživajo veliko omega 3 maščob, ki so v ribjih oljih.

Kronična vnetja so tudi posledica imunskih deficitov. V različnih raziskavah so dokazali, da omega 3 maščobne kisline zmanjšujejo vnetne procese in ugodno vplivajo na sam potek bolezni. To je opisano pri Reumatoidnem artritisu, pri kroničnem vnetju mehurja, Psoriazi ali luskavici, pri Ulceroznem kolitisu ter drugih kroničnih vnetjih črevesa.

Priporoča se uporaba tudi pri spatičnih obolenjih, pri okvari sklepov in motnjah gibanja, je v veliko pomoč pri premagovanju bolečin, uporablja se pri bolnikih z AIDSom, rakastimi obolenjih, glaukomu, astmi, epilepsiji in pri mnogih drugih bolečinskih stanjih.

____________________________________________________________

Konopljino olje in sladkorna bolezen tip 1


Vprašanje: Sem diabetik. Imam dibetes tipa 1 in sem na insulinu. Zanima me vaše mnenje glede prehranskega dodatka konopljino olje, ki sem ga pričela uporabljati. Imam že težave zaradi diabetične polinevropatije.

Odgovor: Lep pozdrav! Po nam znanih podatkih je v konopljinem olju veliko koristnih maščobnih kislin... torej je pričakovati manj težav, če boste ob uživanju tega olja skrbela še za dovolj dobro urejenost sladkorne bolezni. Vse dobro vam želim!

Prim. Jurij Šubic, dr. med.
Vir: Vizita.si
____________________________________________________________

Dr. Darrell L. Tanelian, ZDA

Konoplja, pozabljen nutraceutik narave! Nutraceutik (ang. nutraceutical, zloženka iz nutritional/prehramben in pharmaceutic/farmacevtski), označuje funkcionalno prehrano.

Konoplja (Cannabis sativa) kot prehrana nemalo krat spravi ljudi v zadrego. Javni informacijski sistem je strogo ločil jedilno konopljo od marihuane, predvsem zaradi vsebnosti THCja (delta-9-tetrahydrocannabinol, psihoaktivne substance) v listih. Že v 16. stol. pr.n.št. je bila konoplja na Kitajskem največji pridelek semen.

Pridelovanje in uporabo konoplje poznamo tudi iz zgodovine drugih velikih civilizacij na ozemljih (Indija, Sumerija, Babilon, Perzija, Egipt in druge nacije Bližnjega vzhoda, tudi Azteki in Maji v južni in srednji Ameriki, prav tako kulture severne Amerike in Evrope). Lahko bi rekli, da je konoplja v teh tisočih letih vedno našla svojo pot do ljudi po vsem svetu in obratno.

Konoplja je iz prehrambenega vidika jedilna rastlina, podobna je semenom drugih žit npr. pšenici ali rži, in ne vsebuje THCja.

HRANILA V KONOPLJINEM SEMENU

Najbolj osnovni proizvod konopljinega semena so luščena konopljina semena, sledi konopljino maslo, hladno stiskano olje jedilne konoplje in moka iz konopljinih semen. Proizvode lahko uživamo samostojno, ali jih dodajamo drugi moki, semenom, oreščkom ali oljem.

Luščena konopljina semena vsebujejo približno 34,6% proteinov, 46,5% maščob in 11,6% ogljikovih hidratov. Najbolj pomembno je, da zagotavlja obe esencialni maščobni kislini (ali EFA): Linolno in alfaLinolensko za uravnoteženo prehrano, kot tudi popolno in uravnoteženo količino vseh esencialnih aminokislin.

KONOPLJINE MAŠČOBE

Če primerjamo konopljo z ostalimi oreščki in semeni, je 46,5% delež maščob v luščenih semenih zelo majhen; konopljini proizvodi imajo zelo malo holesterola in veliko naravnih fitosterolov, ki zmanjšujejo holesterol.  

Konopljino olje
vsebuje največ mono in polinenasičenih maščobnih kislin med vsemi olji, 89% (polinenasičene Linolne maščobne kisline ali Omega 6- 55,6g na 100g semen; alfaLinolenske ali Omega 3- 17,2g na 100g. Razmerje med tema dvema je 3,38, torej skoraj 4, kar priporoča svetovna Zdravstvena Organizacija (WHO) Švedske in Japonske za uravnoteženo človeško prehrano ali dieto.

Konopljino olje je tudi edino jedilno olje, ki vsebuje neposredna metabolita Linolne in alfaLinolenske kisline, to je gamaLinolenska kislina (GLA) in stearidonska kislina (SDA). Zaradi tega preprečuje poslabšanje EFA metabolizma in pripomore k telesnimi poravnavami, ki so rezultat genetskih dejavnikov, vnosa ostalih maščob, staranja in življenjskih navad.

Vsebuje zelo malo nasičenih maščobnih kislin, samo 6,6% v luščenih semenih, zato nasprotuje 13 do 14% nasičenim maščobnim kislinam v moderni ameriški dieti.

Konopljino olje se torej odlikuje z 9,7% polinenasičenimi maščobnimi kislinami, v primerjavi z dosedanjimi 0,44% v ameriški dieti in celo majhen vnos konopljinega olja pripomore k uravnoteženi dieti (ZDA Senat Committee je priporočal 1,0).

KONOPLJIN PROTEIN

Razen tega, da konoplja zagotavlja uravnotežen vnos esencialnih maščobnih kislin, je tudi odličen vir lahko prebavljivih, brez glutenskih proteinov. Vsebuje 34,6g proteinov na 100g semen, zato jo lahko primerjamo s sojo ali še bolje s proteini, ki se nahajajo v oreščkih, ostalih semenih, mlečnih proizvodih, mesu, ribam in perutnini.

Konopljin protein zagotavlja dobro uravnovešen vnos vseh10 esencialnih aminokislin za človeka. Pomemben vidik je, da vsebuje veliko arginina (123mg/g proteina) in histidina (27mg/g proteina), ki sta pomembna za rast v otroštvu, ter metionina (23mg/g proteina) in cisteina (16mg/g proteina), ki ju potrebujemo za normalno delovanje encimov.  

Konopljin protein vsebuje tudi relativno veliko dolgih aminokislinskih verig, ki so pomembne za metabolizem mišic.

OSTALE PREHRAMBENE SESTAVINE KONOPLJE

Luščena semena vsebujejo 11,5% ogljikovih hidratov in le 2% sladkorja. 6% od teh 11,5ih so v obliki vlaken. Konopljina moka npr. vsebuje kar 40% vlaken, kar je največ med vsemi mokami iz semen. Konopljini proizvodi vsebujejo tudi največ antioksidantov (92,1 mg na 100g) v obliki alfa-, beta-, gama- in delta-tocopherol in alfa-tocotrienol. Seme pa vsebuje še veliko različnih vitaminov in mineralov.

KONOPLJA V ZDRAVSTVU IN PREPREČEVANJU BOLEZNI

Velika vsebnost Omege 6 in 3 maščobnih kislin in relativno visok delež fitosterolov je koristna za kardiovaskularni sistem. Številne človeške in živalske študije so pokazale, da lahko nadomestek polinenasičenih maščobnih kislin (namesto nasičenih) zmanjša nevarnost srčnega zastoja (ang. cardio arrest 8), usodne srčne aritmije, kot tudi zmanjšuje nivo krvnega holesterola in celično bujno rast tkiva povezano z aterosklerozo. Velik delež polinenasičenih maščobnih kislin, še posebej če so v pravem razmerju in vključujejo Linolno kislino, so pozitivno povezali z zmanjševanjem arterijske tromboze. Fitosteroli, ki jih konoplja vsebuje 438 mg/100g, so pokazali, da zmanjšujejo celotni serum holesterola za povprečno 10% in LDL holesterol za 13%.

Polinenasičene maščobne kisline, še posebej GLA, veljajo za koristne pri zdravljenju različnih vrst raka; študije so pokazale, da fotosteroli ščitijo pred rakom na debelem črevesu, dojki in prostati.

Pomanjkanje polinenasičenih maščobnih kislin v membranah so zasledili tudi v nevrodegenerativnih boleznih, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova; predlagali so dieto z uravnoteženim razmerjem Omega 6 in 3 maščobnimi kislinami, ki lahko pripomore k zmanjšanju ali zastoju nevroloških učinkov teh bolezni. Preparat 20 A esencialnih maščobnih kislin z razmerjem 4 (Omega 6 in 3), ki je tako rekoč identična tisti v konopljinem olju, je pokazal izboljšanje kvalitete življenja bolnikov Alzheimerjeve bolezni.

GLA se je izkazala za učinkovito pri zdravljenju revmatičnega artritisa in aktivnega vnetja sklepov. GLA in vitamin D v konoplji pa sta koristna v preprečevanju in zdravljenju osteoporoze. Še več, proizvodi z veliko EFA lahko pripomorejo pri kožnih nepravilnostih, vnetju, izgubi vode iz povrhnjice, srbečici in slabem/počasnem celjenju ran; GLA je koristna tudi za atopične ekceme in psoriazo (luskavico).

KONOPLJA V KOZMETIKI IN PREHRAMBENIH PROIZVODIH

Pomembnost esencialnih maščobnih kislin za zdravo kožo, še posebej GLA, uvrsti konopljino olje kot učinkovito pri negi kože, torej kot kozmetiko, ki ima vidne učinke. Lipidna sestava dovoljuje pronicanje skozi nepoškodovano kožo in tako neposredno neguje kožne celice in hkrati vnaša terapevtske substance v kožo. Zaradi teh lastnosti so nastali različni kozmetični proizvodi iz konoplje: mila, šamponi za lase, losjoni za telo, vazelini za ustnice, balzami ipd., ki vsebujejo konopljino olje.

Nenehno nastajajo tudi novi prehrambeni proizvodi iz konopljinih semen in olja: pivo, testenine, sir, keksi, vaflji, bonboni, sladoledi ipd.

Na kratko, konoplja predstavlja pomemben element v prehrani, zdravju in kozmetiki, s pričakovanjem, da igra glavno vlogo v preprečevanju bolezni in zmanjševanju stroškov zdravljenja.
____________________________________________________________

Dr. Ronald R. Theimer


KONOPLJINO OLJE IN NEURODERMATITIS.


Že stoletja je znana uporaba konopljinega olja v medicinske namene. Do danes se je znanost osredinila samo na olje kot aktivno komponento, zato je bil pomen olja kot doprinos esencialnim maščobnim kislinam (linolna kislina, linolenska kislina in predvsem gamalinolenska kislina) večinoma neznan. Že manj kot 100g semen (ali 30g olja) zadovolji dnevno potrebo po esencialnih maščobnih kislinah. Sestava maščobnih kislin kaže visoko vsebnost polinenasičenih maščobnih kislin:
  • linolna kislina (ali LA; družina omega 6),
  • alfalinolenska kislina (ali LNA; družina omega 3)
  • ter zelo redka gamalinolenska kislina (ali GLA; družina omega 6).

Hladno stiskano konopljino olje igra izredno pomembno vlogo kot prehrambni dodatek (linolne, linolenske kisline, GLA). Olje je zelo dobro jedilno olje in je edino jedilno olje, ki vsebuje tudi GLA. Lahko je del diete bolnikov z neurodermatitisom. To je še posebej pomembno za bolnike, ki imajo težave z jemanjem zdravil.

Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin lahko povzroči mutacije kože ali spremembe, kot so le-te vidne pri neurodermatitisu. Esencialne kisline so koristne tudi pri funkciji zaščite kože, ker regulirajo izgubo vode (ki je vidna v podkožnici). Ti simptomi naraščajo s pomanjkanjem esencialnih maščobnih kislin. Postopek zdravljenja neurodermatitisa z uporabo teh maščobnih kislin, poteka na dva načina: Običajno zdravljenje poteka tako, da zaužijemo linolensko kislino in GLA. Drug način pa je v obliki gela. Encimska pretvorba teh dveh kislin je v pacientu ločena; pojavi se pomanjkanje dolge verige maščobnih kislin; s pomočjo GLA pa se lahko stanje uravnoteži.

Učinkovitost je podprta tudi z analizami. O terapevtskem vplivu linolenske in GLA kisline je bilo že več raziskav.

1. Wright in Burton sta leta 1982 opravila analize z 99 odraslimi in otroki. Bolniki so prejemali 360 mg linolenske kisline in 45 mg GLA 12-krat na dan; trajanje: 12 tednov. Rezultat je bil vidno izboljšanje v patološkem pogledu kože; skupno je bila dosežena 30 % izboljšava. Pri zdravljenju tudi niso bili opaženi nobeni stranski učinki. Dnevni odmerek je bil enakovreden 12-krat po 1,5 g konopljinega olja.

2. V študiji Fiocchija in njegovih sodelavcev leta 1994, so zdravili otroke (povprečna starost 11,4 mesecev) z neurodermatitisom z 3 g GLA dnevno; trajanje: 28 dni. To je okoli 100 ml konopljinega olja. Zdravljenje se je izkazalo za varno in učinkovito ter brez stranskih učinkov.

3. Aanstey in sodelavci so leta 1990 opravili dvakratno kontrolirano placebo študijo, v kateri so kremo (ki je vsebovala GLA) preizkusili na 12 bolnikih z neurodermatitisom; trajanje: 12 tednov. S spremljanjem ugotovitev bolnikov je bila krema, ki je vsebovala GLA, superiorna ali nadrejena placebo kremi.

Pretvorba konopljinih semen in olja v aktivne substance: absorbcija 1 g GLA zahteva 100 g semen ali 30 ml olja. Da zadovoljimo dnevno potrebo po linolenski kislini, je dovolj 20 ml olja ali 50 g semen.

Do danes so zdravili neurodermatitis s svetlinovim in boračevim oljem. Ta olja, ki jih večinoma proizvajajo v tujini, niso pokazala terapevtskih prednosti pred konopljinim oljem in so tudi občutno dražja.
____________________________________________________________

Dr. James Callaway, Finska  


Konopljino olje je lahko koristno pri simptomih ekcemov!


Raziskovalci na Univerzi Kuopio, Finska, so na področju medicine našli dokaze o pozitivnih učinkih konopljinega olja pri ekcemih.

Raziskovalci univerze so pod vodstvom dr. J. Callawaya, na oddelku za farmacevtsko kemijo in klinično prehrano (Pharmaceutical Chemistry and Clinical Nutrition), opazovali bolnike z atopičnim dermatitisom (vnetjem kože) oz. ekcemom. Želeli so raziskati, katera vrsta alergije, ki pogosto zahteva tudi zdravljenje, povzroča suho kožo in srbečico.

»Še vedno obdelujemo nekatere biokemične podatke«, je povedal dr. Callaway »vendar smo že obdelali subjektivne rezultate bolnikov, ki so v soodnosu z diagnostičnim poročilom dermatologov.«

»Na kratko, pri tistih bolnikih, ki so uporabljali konopljino olje, smo opazili vidne spremembe na suhi koži, pri srbečici, na splošno pri celotnem izboljšanju simptomov; kar pa ne moremo trditi za tiste bolnike, ki so uporabljali olivno olje, saj ni bilo opaziti sprememb. Pri uporabi konopljinega olja smo prav tako opazili zmanjšanje pogostosti influence« nadaljuje raziskovalec.

Bolniki so 2 meseca oralno uživali 2 jedilni žlici olja dnevno. Nekateri so uživali hladno stiskano konopljino olje, drugi hladno stiskano olivno olje.

Raziskovalec je pred tem že raziskal učinke konopljinega olja na skupini zdravih prostovoljcev. Ugotovil je povišan nivo GLA (gamaLinolenske maščobne kisline).

»To je zelo dobra stvar, saj menijo da je GLA povezana s številnimi kroničnimi zdravstvenimi težavami, kot so alergije in ostale motnje imunskega sistema« je povedal dr. Callaway. V zadnjih desetih letih je bilo mogoče zaslediti številna poročila, ki trdijo, da konopljino olje izboljšuje celost/integriteto kože, ojača nohte in odebeli lase. »Na nek način je vse to smiselno, saj so koža, lasje in nohti sestavljeni iz enake linije kožnih celic.« pove dr. Callaway.

Konopljino olje je relativno nova stvar na zahodu, v primerjavi z vzhodnimi evropskimi kulturami, še posebej v Rusiji, kjer so uporabljali konopljo kot cenen nadomestek za maslo. Konopljino olje sestavlja več kot 90% nenasičenih maščobnih kislin, zato ga ne moremo uporabljati za cvrtje.

»Konopljino olje je izjemen vir esencialnih maščobnih kislin (EFA), ki jih moramo dobiti iz naše vsakdanje prehrane, saj jih naše telo ne more smo proizvajati, kot lahko npr. vitamine . Sodeč po vsebnosti maščobnih kislin v konopljinem olju, so številne anekdote in poročanja iz preteklosti ter današnji rezultati naših kliničnih raziskav pokazali, da moram priti do zaključka, da je konopljino olje verjetno najbolj zdravo olje, kar ga lahko najdemo na tržišču.« je povedal dr. Callaway. 
____________________________________________________________


Uporabne članke na temo KONOPLJINA SMOLA najdete tukaj!